YAZAR : Cemal Şakar KATEGORİ : EDEBİYAT YAYINCI : ketebe
40 Soruda Türk Öyküsü’nde öncelikle öyküye dair kavramsal bir çerçeve çizmeye çalışırken, ülkemizzde çokça tartışılan ve hala gündeme gelen öykü-hikaya ayrımına da değindik.Öykü tarihimiz ve dönemlerin genel özelliklerinin yanında, ilk dönemden bugünlere kadar öykü türünün kurucularına ve ona ciddi anlamda katkı verenlere özel sayfalar ayırmaya çalıştık. Gelenek, modernite ve postmodernite gibi meselelerin hem tematik hem de biçimsel olarak öykümüz üzerindeki etkilerine ve öykünün kendine has biçimsel-tematik problemlerine değinmeyi gözettik.Toplumsal süreçlerle,dil ve kültürle,aynı zamanda yazarın dünya görüşleriyle öykü arasındaki etkileşim de tartışmalarımızın arasında yer alsın istedik. Günümüz öyküsünün genel eğilimlerine kadar getirmeye çalıştığımız bu kitapta, Türk öyküsüne dair bir fotoğraf verdiğimizi düşünüyoruz.
YAZAR : Cemal Şakar KATEGORİ : EDEBİYAT YAYINCI : İz Yayıncılık
Bambaşka hayatlar yaşanıyor dünyada. Şehirler büyük. İnsanlar şehirlerden taşıyor. Küçük bir kasabada üç beş arkadaş buluşuyorlar. Hayattan bahsediyorlar. Bir usta çırağına sesleniyor. Yarın diye bir şeyin olmadığını düşünüyor çırak. Dünya küçülüyor bir yandan, şehirler büyürken. İnsanlar birbirlerini ezmeye başlıyorlar. Bir bebeğin kulağına ezan okunmuştu daha önce. Tam şu an o bebeğin adı konuluyor. Cemal Şakar hikâyesine devam ediyor. Yaralar kanamaya devam ediyor.
Öykücülüğü ile okur nezdinde haklı bir itibar sahibi olan Cemal Şakar, bu sefer edebiyatı merkeze alarak çizdiği daire içinde kendi gözüyle eleştirel bakışını ortaya koyuyor. Edebiyatın insan hayatıyla ve gerçeklerle ilişkisi, iyi edebiyat ile kötü edebiyat arasındaki ayrım, edebiyatçının kullandığı dil ve kavramlar... gibi birçok çıkış noktası, Şakar'ın kitabının hareket alanı.
Cemal Şakar Edebiyatın Sırça Kulesi’nde, kutsal, ilham, vahiy, aşk, dil, hakikat, sanat kavramlarından yola çıkarak apaçık bir Müslüman sanatçı manifestosu ortaya koyuyor. Sanatın kökenlerine, dinle olan bağına, giderek sanatın varoluş koşullarına eğilip zevkin ve hazzın peşindeki sanat anlayışına karşın vahyin emrindeki sanat anlayışını temellendiriyor. Kutsal ve dünyevî bağlamında sanat algılarını tartışırken Müslüman sanatçının sanat karşısındaki konumunu ele alıp, Kur’an’ın vaz ettiklerinden sanata bakışın ayrı tutulamayacağını belirtiyor. Şakar tüm yazılarında, vahiyle insan arasına giren modern, hakikati öldüren postmodern dünyayla ve seçkinci/özerk sanat algısıyla hesaplaşmaya giriyor. Sanatçının gerçeklikle ilişkisi bakımından bir dünya görüşüne sahip olması gerektiğini ileri sürerek, saf sanat ve tarafsızlık yargılarına eleştiriler getirirken, her sanat anlayışının arkasında bir inanç sistemi yattığını temellendiriyor. Sonuç olarak yazılar bir bütün olarak Müslüman'ın sanata olan bakışını derinleştirirken yeni tartışmalara da kapı aralıyor.
Günümüz kültürüne karşı biçimlenen bu kitapta, imgeden simgeye, kültürel paganlaşmadan yabancılaşmaya bir dizi kavram felsefî boyutundan ziyade yaşayan ve etkin olan boyutuyla inceleniyor. Okur için öncelikli olan tutum, bu kavramların açtıkları yaraların derinine inilme gereği duyulmuş olması. İkinci olarak bir dizi düşünsel çarpıtmanın yakalanıp deşifre edilmesi. Böylelikle bu denemelerde Şakar’ın neşteriyle sağlanan şey, hakikatle insan arasına gerili perdenin yırtılmasıdır
Cemal Şakar kara sözler yazıyor yaşanan hayat, yaşadığımız hayat, yaşattığımız hayat, yaşanmasına mani olmadığımız hayat hakkında. Acının, kederin, mutsuzluğun, çaresizliğin, elleri ile başını bir mengene misali sıkıştıran insanların hikayelerini anlatıyor. Onlara dışarıdan değil içeriden bakıyor. Kara gözlerle bakıyor. Karanlığa bakar gibi bakıyor. Yaralıyor.
YAZAR : Cemal Şakar KATEGORİ : EDEBİYAT YAYINCI : Okur
Sessiz Harfler, Harf İnkılabının, diğer bir deyişle bir gecede sessizleşen harflerin hikâyesi. Yirmi dört değerli yazarın kaleminden okurlarına sunulan bu hikâyeler belki de bize neyi kaybettiğimizi hatırlama fırsatı verecek. Cemal Şakar’ın seçkisiyle yayına hazırlanan kitapta öyküleriyle yer alan yazarlar; Necati Mert, Hasan Aycın, Yunus Develi, Yıldız Ramazanoğlu, Hasibe Çerko, Cihan Aktaş, Sadık Yalsızuçanlar, Kamil Yeşil, Sibel Eraslan, Nehir Aydın Gökduman, Recep Şükrü Güngör, Nermin Tenekeci, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Mihriban İnan Karatepe, Suavi Kemal Yazgıç, Ahmet Örs, Mukadder Gemici, Hümeyra Şahin, Güray Süngü, Akif Hasan Kaya, Naime Erkovan, Aykut Ertuğrul, Aliye Akan, Güzide Ertürk. "Bu kitap sadece; bir dönem ecdadımızın Osmanlıca okuyup yazdıklarını ‘tatlı bir hatıra’ olarak gelecek nesillere aktarmak için yapılmadı.Duvarın öte yakasında nelerin kaldığını, hangi acıların, sevinçlerin nasıl bir sessizliğe gömüldüğünü; edebiyatın o diriltici, umut aşılayıcı diliyle yoklamak, sorgulamak, hatırlamak ve hatırlatmak öncelikliydi bizim için. Çünkü sessizlik, nisyan, terk ediliş ancak sanat marifetiyle ‘dil’lendirilebilir. Başta tarih olmak üzere, bilimler elde kalanlar üzerinde çalışırken, sanat/edebiyat belki de daha çok, ele gelmeyenleri ifade edebilmenin peşindedir.Gittikçe sessizleşen bu dünyayı yeniden seslendirmek için, arkadaşlar altı ay boyunca ciddi bir emek sarf ettiler. ‘Belirlenmiş bir konuda’ yazmanın zorluğunu bilirim. Bu zorluğu göğüsleyip projemize destek veren arkadaşlara müteşekkirim; yüreklerine, kalemlerine sağlık.
Sular Tutuştuğunda, bir bilinç durumunun yansıması olan öykülerden oluşuyor. Usta öykücü Cemal Şakar, farklı biçimleri denediği öykülerinde yazı serüveninin ana damarını muhafaza ederek yeni bir söyleyişin peşine düşüyor. Değerlerin karikatürleşmesi, inancın modernle sınavı, siyasi ve kültürel açmazlar öykülerin tartıştığı temalar olarak öne çıkıyor. Sular Tutuştuğunda, tıpkı fragmanlar adlı öyküde olduğu gibi, çağın yangın sahnelerinden ağrılı ama estetik anların fotoğrafı.
Yazı Bilinci insanın yazı ile ilişkisini en başından ele alarak, bir kendini anlama, insanı anlama ve anlatma çabası olan edebiyata kadar hikaye ediyor. Usta yazar Cemal Şakar’ın yıllar içinde hem yazar hem de bir okur olarak birikimlerini bir öykü yazar gibi anlamı tam ama ifadesi bütün fazlalıklardan arınmış şekilde kaleme aldığı yazılar, edebiyatla, sanatla ilişki içinde olan herkesin okuması gereken türden.