YAZAR : Beşir Ayvazoğlu KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Kapı Yayınları
Abdülhak Hamid, Mehmed Akif, Süleyman Nazif, Cenab Şahabeddin, Sami Paşazâde Sezai ve Midhat Cemal Kuntay’ı mevsim çiçekleriyle bezeli mükellef bir yemek masasında gösteren ünlü bir fotoğraf vardır. Bu fotoğrafın âdeta içine girerek davetin verildiği Mısır Apartmanı’nın kapısından 1924 yılına çıkan Beşir Ayvazoğlu, elinizdeki kitapta, Mehmed Akif’i mekeze alarak, söz konusu davetin sebebini, nerede ve niçin verildiğini, karede yer alan şair ve yazarların birbirleriyle ilişkilerini, o günlerde yaşadıkları dramları, henüz ilân edilmiş olan Cumhuriyet’in hayatlarına nasıl yansıdığını anlatıyor. Karede görünmeseler de, fotoğrafın içine girildiğinde hemen karşılaşılan Faruk Nafiz Çamlıbel, Abbas Halim Paşa ve Fuad Şemsi İnan gibi renkli şahsiyetlerin de yer aldıkları bu kitap, kültür ve edebiyat tarihimizin bazı karanlık noktalarına ışık tutuyor.
YAZAR : Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Panama Yayınları
Alperenler... Bir aşılmaz dağdılar...Aydınlığa gönül verip, yıldızları sağdılar. Nurlanıp, nur üstü nurdanTekbirlerle doğruldular... Tek başına destandılar,Tek başına çağdılar... Tufan olup sığmazlerken evrene,Sevgi olup, gönüllere sığdılar... İman ile, erdem ile, aşk ile,İnsanlığı kenetleyen bağdılar...
YAZAR : Ahmet Mithat Efendi KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Dergâh Yayınları
Avrupa’da Bir Cevelan, Batı’yı Doğulu bir aydının gözünden tanıma ve anlama fırsatını verecek bir eser olarak, yeni harflerle ilk kez okuyucuyla buluşuyor. Ahmet Mithat Efendi, 2. Abdülhamit tarafından, 1889 yılında Stockholm’de gerçekleşen Oryantalistler Kongresi’nde resmi olarak görevlendirilir. İstanbul’dan Stockholm’e uzanan oldukça uzun ve renkli bir seyahate çıkar. Kongre bittikten sonra Avrupa’da görmek ve tetkik etmek istediği şehirleri tek tek dolaşır; elde ettiği bilgileri ve izlenimlerini bu eserde okuyucuyla ayrıntılı olarak paylaşır. Avrupa seyahatnameleri içerisinde özel bir konuma sahip olan bu eserde mekanlar, olaylar ve kişiler sadece bir Batı hayranlığıyla değil, Doğu’nun değerleri ve bakış açısıyla karşılaştırmalı olarak ele alınır.
YAZAR : Hüseyin Kazım Kadri KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Pınar
Elinizdeki eser, II. Meşrûtiyet devrinin önemli, siyâset, fikir ve idâre adamlarından Hüseyin Kâzım Bey'in Şeyh Muhsin-i Fânî müstear adıyla yazdığı "10 Temmuz İnkılâbı ve Netâyici" adlı eserinin sadeleştirilmiş metnidir. Müellif bu kitapla içinde bulunduğu dönemin siyâsi olaylarını devletin başındaki gâileleri, Makedonya meselesi, Arnavutluk meselesi, Ermenistan meselesi, Suriye meselesi gibi başlıklar altında uzun uzadıya ele almakta ve bunlarla ilgili görüşlerini belirtmekte, yer yer de tenkitlerini ortaya koymaktadır. Hüseyin Kâzım Bey eserin telifini 1930 yılında tamamlamış fakat basımı 1336 yılına kadar geciktiğinden, bu yıllar zarfındaki olayla için de sona bir ek koymuştur.
YAZAR : Arif Nihat Asya KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Ötüken
Şehitler tepesi boş değil,Biri var, bekliyor...Ve bir göğüs nefes almak için Rüzgar bekliyor. Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye, Yattığı toprak belli, Tuttuğu bayrak belli. Kim demiş Meçhul Asker diye? Destânını yapmış, kasîdeye kanmış... Bir el ki ahretten uzanmış, Edeple gelip birer birer öpsün diye faniler.
YAZAR : Kadir Kon KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Küre Yayınları
Birinci Dünya Savaşı'ndaki Türk-Alman müttefikliğinin Türkiye'de az bilinen bir veçhesini ortaya koymayı hedefleyen bu çalışma, Almanya'nın 1914-1918 yılları arasında süren savaşta uyguladığı İslam stratejisinin sivil yönünü ve bunun Türk-Alman ittifakı içindeki uygulamalarını ele alıyor. Bu uygulamaların ilki, İstanbul'da da bir yapılanmaya giden ve içerisinde Osmanlı Devleti tarafından görevlendirilen Mehmed Akif, Şeyh Salih Tunusi, Abdürreşid İbrahim ve Halim Sabit gibi önemli şahsiyetlerin de yer aldığı Şark İstihbarat Birimi'nin teşkilidir. Bir diğeri ise İtilaf Devletleri safında savaşırken esir edilen Müslüman askerlerin Müttefikler safında savaşmasını temin etmeye yönelik olarak oluşturulan Müslüman esir kamplarıdır. Türk ve Alman arşiv kaynaklarından yararlanılarak kaleme alınan bu eser, Birinci Dünya Savaşı'nın çok az bilinen bir yönünü açığa çıkarıyor ve Osmanlı sultanının halife sıfatıyla ilan ettiği cihad-ı ekber ve cihad ilanının bir sonucu olarak uygulanan İslâmcılık politikaları ile ilgili yeni çıkarımlar yapmaya imkân sağlıyor
YAZAR : Ekrem Buğra Ekinci KATEGORİ : TARİH YAYINCI : IQ
Ahmed Cevdet Paşa Tanzimat devrinin en önemli devlet ve ilim adamlarından biri... İlber Ortaylı'nın tabiriyle "Medresenin son güneşi"... Şeyhülislamlığın eşiğine kadar yükselmiş, her ilimde alim, her fende mahir, tarihimizin son medar-ı iftaharlarından... Hayatını ve emsalsiz eseri Mecelle'yi anlatan bu eseri okurken; aynı zamnda devrin medrese hayatını ve ilmi seviyesini; Tanzimat'ın Osmanlı Devleti'ne getirdiği ikilik ve çatışmaları; ıslahatın milli bünyeye uygun cereyan etmesi için Cevdet Paşa'nın verdiği çetin mücadeleyi; ve ilim alimlerine kazandırdığı ölümsüz eserleri bulacaksınız. İşte Mecelle'nin ilk yüz maddesinin de hoş bir üslupla açıklandığı bu kitapta her yönüyle Ahmet Cevdet Paşa... Ne demişler; Adem oldur ki ayağın çekicek dünyadan, Zikü bi'l hayr içre güzel adı kala.
YAZAR : Ali Abalı KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Telgrafhane Yayınları
"Cumhuriyet Gazetesi Mustafa Kemal Paşa’nın talimatı ile Yunus Nadi Abalıoğlu tarafından yayın hayatına başlatılmıştır. Cumhuriyet adını da Mustafa Kemal Paşa vermiş ve "Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyetimizin daima destekçisi olacaktır” demiştir. Bu nedenle Yunus Nadi, hayatı boyunca bu yolda çalışmıştır. Kimdir Yunus Nadi Abalıoğlu?" diyerek başlıyor kitabına, Yunus Nadi'nin yeğeni Ali Abalı... Yunus Nadi'nin, kurtuluş ve kuruluş tarihimize iz bırakan çalışmalarının bir adım öncesine, Nadi'nin hikâyesinin ilk başladığı yere, doğduğu topraklara, ailesine ve onun adeta tuğla üzerine tuğla koyarak ördüğü örnek hayatına bilinmeyen yönlerinden bakıyor. Cumhuriyet tarihimizin önemli ismi ve Cumhuriyet gazetesinin kurucusunu; onun Anadolu'nun bir köyünden başlayıp, devrimin sesi olmaya uzanan hikâyesini 'içeriden' bir gözle sunuyor okura...
YAZAR : Mehmed Niyazi KATEGORİ : TARİH YAYINCI : Ötüken
Çanakkale Mahşeri; "cihânın yedi iklîminden" Türk'ün aziz topraklarına "kaynayan bir kum gibi" sökün edip gelmiş, Türk'ü tarihten ve hatta beşeriyet hafızasından söküp atmaya ahdetmiş düşman karşısında, Türk'ün "göğsündeki kat kat îmanla" ve kanının her damlasıyla verdiği cevabın destanıdır. Çanakkale Mahşeri; asırlardır Anadolu coğrafyasında çalınan mayanın bozulmayacağının, en sağlam istihkâmın vatanını nâmûs bilenlerin pâk yürekleri olduğunun, "rükû" haricinde cihâna nizam vermiş başların asla eğilmeyeceğinin destanıdır. Mehmed Niyazi'nin 1998 yılında yayınlandığı ilk günden bu yana büyük bir ilgiyle okunan romanı, Çanakkale muharebelerinin en gerçekçi anlatıldığı eserlerin başında geliyor. Bir muharebede tek bir neferin bile ne kadar önemli olduğu malumdur. Çanakkale Mahşeri romanını da, bu hakikatin âdeta bir tezahürü olarak kaleme alan Mehmed Niyazi, Çanakkale siperlerindeki en üst rütbelilerden en düşük rütbelilere kadar bizleri sayısız kahramanın dünyasında gezdirir. Çanakkale Mahşeri'nin kahramanları öyle bir rûh iklîminin insanlarıdır ki, efsanelerde anlatılanlardan daha efsanevî, tarih kitaplarında anlatılanlardan ise daha gerçektirler.
YAZAR : Halil İnalcık KATEGORİ : TARİH YAYINCI : İş Bankası Kültür
Devlet-i 'Aliyye, Osmanlı tarihçiliğinin çağımızdaki en büyük isimlerinden Halil İnalcık'ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının bir ürünü. Eserin bu ilk cildi, Osmanlı Devleti'nin bir beylikten Orta-Doğu ve Balkanlar'ı hükmü altına alan güçlü ve köklü bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor. İnalcık Osmanlı Klasik Dönemi'ni sadece siyasi tarih olarak ele almıyor. Siyasi tarihin toplumsal-ekonomik alt-yapısını, yani nüfus hareketleri, göçler, kitlelerin temel ihtiyaçları, tarım ve ticaretin bu ihtiyaçları karşılama şekilleri ve şehirleşme konularında da analizler yapıyor. Tarihsel sorunları açıklamada geçmişten gelen geleneksel zihniyet ve kurumlar çerçevesinin tespitine girişiyor.