YAZAR : Hece Dergisi KATEGORİ : DÜŞÜNCE YAYINCI : Hece Yayınları
Hece Dergisi Özel Dosya
YAZAR : Hece Dergisi KATEGORİ : EDEBİYAT YAYINCI : Hece Yayınları
YAZAR : Ahmet Sarı KATEGORİ : EDEBİYAT YAYINCI : Hece Yayınları
"Başlangıcı Olmayan Bir Şeyin Sonu” adlı bu hikaye kitabı üç sacayağına dayanır. Biri, 28 Şubat süreci Müslümanların çektiği çileleri dillendiren bir ayağı oluştururken, diğeri Avusturya’da kaldığım dönemlerde orada yaşayan Müslümanların yaşantısına dikkat çeker. Eserle, orada yaşayan Müslümanların gündelik hayatta karşılaştıkları zorluklar gün yüzüne çıkarılır. Diğer önemli ayak ise Müslümanların kapitalizmle yüzleşmesiyle birlikte geçirdiği değişim dönüşümlerin altını çizer. Türk edebiyatına kavram olarak yenilik katacak bu şey hikayeler” (Ding-Geschichten) Türkiye’de 28 Şubat süreci sonrası dönemin dökümünü çıkarmanın yanında, aynı zamanda yurtdışında ağırlıklı olarak İslami bir yaşantıyı seçmiş, bu zihinle yaşayan insanların hayatlarına panoramik bir bakış atma imkanı da sunar bizlere. Her şey gibi bugün İslam ve Müslümanlığın da, kapitalizmle yüzleşmesinde kendi rengini biraz daha açtığı gözlemlenecek olursa, İslam’ın biraz daha ılımanlaştığı; kapitalizmin, İslam’ı ve Müslümanları kendi çarkında erittiği ve o potada biraz da kendine benzettiği de görmezden gelinmeyecektir…
I. Bölüm: Kavramsal Çerçeve II. Bölüm: Batı Medeniyetinin Toplumsal Kurgusu III. Bölüm: Batı Medeniyeti Ve Hayat IV. Bölüm: Soruşturma V. Bölüm: Kaynakça
YAZAR : İhsan Deniz KATEGORİ : EDEBİYAT YAYINCI : Hece Yayınları
Esrarlı, büyülü ve özellikle şehirli bir şair tavrıyla kendini, eşyayı ve evreni şiirsel bir dille araştıran, sorgulayan Ihsan Deniz, yirmi beş yıllık şiir serüvenini; kendisi gibi ‘arayan’ herkese topluca sunuyor Buz ve Fire’de. Şiire, olduğundan ne daha az ne de daha fazla pay biçme eğiliminde görünen Deniz, poetik anlamda, her türlü popüler şiir algısına olduğu kadar, şekilden ibaret gelenekçi ve kolaycı yaklaşımlara da kapalıdır. İhsan Deniz, çeyrek yüz yıllık serüveninde, ‘şiirsel bir dünya’ arayışı boyunca başkalarının veya kendisinin belirlediği türden bir şiiri ne üretmeyi ne de şiirinin peşinden giderek şiiri tarafından yönetilmeyi benimser. Bu yüzden şiiri biçim, dil ve duyarlık olarak sürekli devinen, yenilenen bir aşamalar özeti gibidir. Hatta, devingen yönüyle avangard arayışlara açılır. Ama onun şiirinin her evresinde kendini hemen ele vermese de bir ‘iç tarih’, sahici bir varoluş kaygısı, süren ve yenilenen bir mayalanma ve deruni bir ‘hal’ hissedilir. Buz ve Fire, şairin yirmi beş yıllık şiir serüveninin tüm hallerini ve aşamalarını içermesi bakımından toplu bir resim olarak da okunabilir.
Zaman ve mekâna dair yukarıda kendi kendime estirmeye çalıştığım beyin fırtınası elbette kimsenin şapkasını yerinden oynatacak kuvvette değildir. Maksadım ne ortalığı fırtınaya verip bütün kristal düşüncelere kırılma korkusu yaşatmak ne de bir bardak suda fırtına koparmaktır. . Bütün çabam Türk edebiyat ve düşüncesine ait mihenk taşlarını yaşadığı mahsus zaman ve mekânlarıyla görmeye ve göstermeye çalışmaktır.
YAZAR : Âsaf Halet Çelebi KATEGORİ : EDEBİYAT YAYINCI : Hece Yayınları
Hariçten gelen teşkilâtçı tasavvufun Türkiye’de ilk mümessili olmak itibarile kültür tarihimizde mühim bir yeri olan Eşrefoğlu hakkındaki malûmat o kadar dağınık, kıyıda bucakta kalan vesikalar o kadar narin bulunmakta idi ki, ekserisi yazma ve güçlükle elde edilen bu vesikalar üzerinde pek az çalışılmış olması, matbu yazıların ise kifâyetsizliği, bana bu hususta mümkün olduğu kadar faideli olabilecek bir etüt hazırlamak arzusunu verdi. On beşinci asrın mühim mütasavvıflarından olan ve daha ziyade halk arasında mesleğini yaymış ve tesirini zamanımıza kadar hissettirmiş olan Eşrefoğlu hakkında az çalışılmış olmasının âmillerinden en mühimmi; onun, tıpkı Yunus’ta olduğu gibi, belâgat tasannu peşinde olmayışıdır. Bazen biraz pürüzlü olmakla beraber çok sâde, açık ve temiz bir halk dil ile yazması, onu, tasannua çok fazla ehemmiyet veren teskirecilerin çizdikleri çerçeveden uzak bulunduruyordu.